Statiunea Sovata
Statiunea Sovata se afla situata in Depresiunea Praid-Sovata, pe cursul superior al raului Tarnava Mica. Aflata la poalele dinspre sud-vest ale Muntilor Gurghiu, din Carpatii Orientali, la o altitudine 475-530 m, orasul se afla la 60 km est de Municipiul Targu Mures.
Statiunea Sovata este o statiune balneoclimaterica cu sezon permanent. Mentionata in anul 1595 ca fiind un loc "tamaduitor" este declarata statiune balneara doar in 1850. Statiunea Sovata este inconjurata de dealurile Cireselu, Capela, Bechis, de Dealul Mic si de Muntele de Sare.
Clima Sovata
Avand o clima subalpina, cu veri racoroase si ierni blande (vara 18,5°C - iarna -3,5°C) statiunea Sovata este ideala pentru petrecerea unui sejur sau concediu intr-un climat placut. Temperatura medie anuala este de 7,6°C , iar media anuala a precipitatiilor este de 750 mm.
Proprietatile apelor din Sovata
Statiunea Sovata este renumita datorita lacurilor Ursu, Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorate (cu concentratie mare - de la 40 la 250 gr/litru) si sodice, prezentind fenomene heliotermale. Fenomenele heliomate fac ca vara temperatura Lacului Ursu, sa varieze intre 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adancimea de 1 m, si 40-60°C la adancimea de 1,5 m.
Tratamente balneare Sovata
Statiunea Sovata este indicata in principal pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate) dar si pentru afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroza, poliartroza, dureri articulare, tendinite, tendimiozita, poliartrita scapulohumerala), stari posttraumatismale (dupa operatii vindecate la articulatii, muschi, oase, dupa luxatii si entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburari endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulceratii, acrocianoza).
Dotari statiunea Sovata
Statiunea Sovata beneficiaza de dotari multiple:
- Bai calde, in cada sau bazin, cu apa minerala sarata prelevata din lacuri
- Tratamente ginecologice si impachetari cu namol cald
- Bazine pentru kinetoterapie
- Instalatii pentru electroterapie si hidroterapie
- Saune
- Sali de gimnastica medicala
- Plaje pe malul Lacului Ursu si Lacului Alunis
Sursa: http://www.prefecturahr.ro/