Muntele de Sare Praid


Rezervatia Naturala Dealul Sarii - Canionul de sare Praid!

Muntele de Sare de la Praid este una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania. Suprafața de 66 hectare a rezervației naturale se află la sud-vest de stațiunea turistică Praid și se suprapune peste domul de sare Muntele de Sare (576 m).

Comuna Praid

Muntele de Sare a ajuns să fie un dom separat datorită pârâului Corund și a activității umane. Aici puteți găsi doline în sare, chei în sare, spălări de versant în sare, izvoare de apă sărată, etc. Defileul de sare se află în partea de sud-vest a rezervației, format de pârâul Corund, care a retezat muntele de sare, treptat adâncindu-se, lăsând în urmă pereți abrupți de sare, stânci de sare albe, spectaculoase. De demult, în chei, se făcea exploatare la suprafață.

Încă se mai pot observa urmele galeriei Elisabeta, de-a lungul căreia s-au format peșteri mici în sare, curgeri de sare și noroioase. Adâncimea acestui sâmbure de sare este de 3 kilometri, având o formă elipsoidală, al cărui diametru este de 1,2 și 1,4 kilometri. Raritatea zonei sporește datorită speciilor de plante care cresc pe soluri sărate.

În imediata apropiere a Centrului Wellness - viitoarelor băi, pe marginea nord-vestică a Muntelui de Sare se deschide traseul ecodidactic al Canionului de sare cu un punct de intrare, adică o mică clădire cu funcţie de centru de informare şi vizitare, folosită de custodia ariei protejate.

Traseul în lungime de cca. 1 km are 7 puncte de interes prezentate în perioada iunie–octombrie de către personalul custodiei.

Minele vechi, Ocna Iosif

Mina Iosif, prima mina de adancime se deschide in acest loc in 1762, si are forma de clopot. Blocurile de sare au fost aduse la suprafata in piei de bivolita cu ajutorul unui crivac, ce era antrenat de patru perechi de cai. Modelul crivacului se afla jos in muzeul saline din Praid, iar originalul se poate studia in Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida" din Bucuresti.

In gura surpata a minei se poate vedea sarea gema sub solul de cca. 2 m grosime. Mina are cca. 90 m adancime, de aici se lumineaza punctul de belvedere amenajat la fundul ei. Coloana minei vechi a functionat pana in 1953, alcatuind un satuc separate din 25 cladiri. Minerii erau mai ales din Ocna de Jos si Sus, erau mineri liberi, de buna voie. Sub vechea colonie se afla galeriile minelor vechi si zona de vizitare. Apa ce se infiltreaza in galerii creeaza mari probleme mineritului.

Izvoarele si crustele de sare

Izvoarele ce ies la suprafata la poalele versantilor de sare - cele mai multe au caracter intermitent, au ape saturate cu sare. Acestea formeaza balti si canale stramte pe malul paraului.

Datorita razelor de soare apa se evapora, in acest fel solutia devine suprasaturata si sarea se precipita pe orice suprafata cu care intra in contact: crengi uscate, sol , pietre etc. In canalele in care curge apa se pot observa cruste si forme amorfe ce se aseamana cu boabele de mazare. In zilele insorite crustele acopera arii tot mai intinse, dand senzatia unui desert de sare. In zilele ploioase crustele se dizolva, toata zona revine la culorile inchise. Cu primele raze de soare precipitarea isi reincepe ciclul.

Apa izvoarelor sarate cu debit constant este folosit de localnici la prepararea muraturilor, pentru conservarea slaninei, carnii, pentru gatit. Cristalele apar pe suprafata namolului si formeaza cruste cristalizate.

Canionul de Sare s-au format şi datorită activităţii omului: săpăturile rămase după exploatarea sării s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizvolat, lărgindu-le.

Acestea s-au transformat în adevărate lanţuri de lacuri. În valea dintre lacuri s-a format canionul sării, adâncit apoi de pârâul Corund. Aici s-au organizat clăci pentru reabilitarea băilor cu nămol.

Băile cu nămol sărat

Namolurile curative se pot forma in doua feluri: cu ajutorul degradarii organice si cu ajutorul mineralizarii. Ocurenta namolurilor minerale este mult mai mica, tocmai din aceasta cauza locul acesta este foarte valoros. Namolul mineral se formeaza lent, datorita prezentei simultane a patru componente: sare, izvoare de apa, argila si sedimente fine ale paraului.

Sursa: pensiuniharghitene.ro