Corund - Traditii si folclor


Corund - Traditii si folclor

Corund ( 11 km ) - renumit pentru mestesugarii sai, va ofera o adevarata desfasurare de arta traditionala si mestesuguri stravechi, pe marginea strazii fiind amenajate numeroase magazine cu obiecte traditionale din ceramica, lemn si tesaturi.
O plimbare de aici cu trasura sau sania pe Valea lui Pavel sau pana la Mina de Aragonit va poate incheia ziua intr-un mod inedit.

Comuna Corund

Locuitorii comunei au indeletniciri variate. Pe langa traditionalul olarit ei se ocupa si de prelucrarea lemnului, de produsele din iasca si de comert ambulant (pe vremuri cu carute, astazi cu automobile).
Materia prima pentru olarit, lutul de buna calitate, se extrage de langa paraul Sacadat, care curge pe partea vestica a satului. Satul a avut candva si mina de aragonit (azi zona protejata) si un strand cu apa minerala (in zilele noastre aici au loc traditionalele targuri de ceramica).

Marfurile artizanale expuse in fata caselor atrag turistii care trec prin satul Corund. Ei pot alege din frumoasele obiecte din ceramica, pai sau rogojina, articole din lana, iasca sau lemn.

Locatie

Este una din cele mai mari comune ale judetului Harghita, printre cele mai renumite asezari ale Tinutului Sarii. Numele de Corund e inseparabil de ceramica populara, fiind unul din centrele olaritului popular din Transilvania.

Comuna Corund

Acces

Corund se situeaza langa drumul national 13A, la 11 km de Praid, 18 km de Sovata, 29 km de Odorheiu Secuiesc si 80 km de Miercurea-Ciuc.

Atractii

Apa minerala de la Corund (Baile Corund de odinioara) Pe locul bailor de odinioara - in secolul al XIX-lea una din cele mai cunoscute bai din Transilvania - gasim azi numai Cabana Árcsó si doua izvoare cu apa minerala cu debit redus, la 1,2 km nord de centrul Corundului.
Apa mezotermala, cu un debit de 25.900 l/zi practic a disparut in urma efectuarii unor foraje de adancime in anii 1950, debitul maxim masurat azi fiind de doar 4000-4300 litrii pe zi. Pe acest loc, intre podul de pe paraul Corundului si Cabana Árcsó se tine, incepand cu 1978 una din cele mai importante targuri de ceramica populara din tara, "Targul de ceramica de la Arcio".
Targul, care are loc in primul sfarsit de saptamana din luna august este ocazia cu care mesterii olari din Corund si de pe tot cuprinsul tarii isi prezinta produsele.
Targul - care in acelasi timp este si un festival al artei populare - beneficiaza de un juriu atent format din specialisti recunoscuti din domeniu, este o ocazie unica de achizitionare a produselor de arta populara autentice, de o rara frumusete.

Izvorul sarat - Izvoraste langa drumul DN 13A, in partea dreapta a paraului Corund, in asa numita "casa cu sare".
Folosirea apei a fost reglementata inca din timpul domniei imparatesei Maria-Terezia, astfel ca in fiecare zi de miercuri cei de la Corund aveau dreptul de folosirea apei, iar in zilele de sambata cei din comuna Atia.
Apa a fost pusa in butoaie de lemn, carate cu caruta, fiind folosita in gospodarii, cat si pentru animale. Cei de la Corund, extrageau sarea din apa prin fierberea apei si schimbau sarea obtinuta cu cereale in satele vecine.

Izvoarele de apa minerala au un rol important in viata satului.
Izvorul "Diomali" se afla la iesirea estica a satului, langa drumul 13A. Apa minerala bogata in fier atinge debitul de 10.000 litri pe zi; este recomandata pentru bolnavii de afectiuni gastro-intestinale, precum si celor care sufera de anemie.
Izvorul "Szolomali" izvoraste in hotarul estic al satului. Apa este bogata in bicarbonati, clor, magneziu si calciu.
Izvoarele "Cseredombi" si "Erzsebet" izvorasc la est de mina de aragonit, la 800 de metri de drumul national, avand apa sarata si bogata in fier.

Sursa: http://www.prefecturahr.ro/